Första sidan  

Riksteaterns Teaterdagar i Hallunda 2014

Olof och Ulla-Britts hemsida
Dagen före starten av Teaterdagarna gjorde vi ett besök i Sven Harrys konstmuseum, som ligger alldeles bredvid Vasaparken.
Här befinner vi oss på taket till museet, där Sven Harry låtit bygga upp nedervåningen på sin fina herrgård i naturlig storlek, för att kunna visa sin konstsamling i hemmiljö!
Astrid Kruse Jensen hade en stor utställning med mycket fina bilder och även ett sugestivt bildspel. En konstutställning som vi kunde ta till oss.
Här är vi i Hallunda på invigningen av Teaterdagarna som firade 25-årsjubileum i år. Sven-Ove Jacobsson, Scen Sundsvall och Kerstin Hamberg från Timrå Riksteaterförening minglar och trivs.
Mingel vid invigningen.
Chefen för tyst teater Josette Bushell-Mingo som är en fantastisk röst och scennärvaro framför en sång.

Under fre em och lördag hann vi se 7 föreställningar och lyssna på 2 samtal! Den första föreställninhen var När vinterns stjärnor lyser här. Det är en gemensam produktion från de tre nordligaste teatrarna och Riksteatern och handlar om det förtryck som skett mot språkliga minoriteter i norr t ex samer och tornedalingar. Föreställningen spelades på sydsamiska, nordsamiska, meänkieli, svenska, finska, svenskt och finskt teckenspråk.

Teater Tribunalen medverkade med sin pjäs Perplex, som tog oss med på en absurd fars i högt tempo. Medelklassens mänskliga förvirring och försök till samhällsdebatt kan vara en sammanfattning. Bitvis var den mycket rolig, men när en man visar sig naken ett flertal gånger gick pjäsen på tomgång.
En mycket speciell och humoristisk pjäs var Skippin through the graveyard med Teater 6. Fyra osannolika missionärer ger sig ut på en himmelsk färd i sökandet efter meningen med sin tro. Här blir publiken renad inför föreställningen, allt under frireligiös sång och musik. Högst upp på bänken står Sören Viberg, Örnsköldviks Teaterförening.
Skådesspelargruppen.
När alla bokade föreställningar var slut på kvällen fanns det platser kvar på en dansföreställning. Det blev streetdance och ytterligare två danskompanier kom in på scenen och man improviserade och dansade mot varandra. Dansstriden mynnade ut i att hela publiken ryktes med och gick upp och dansade med. Ett enda gungande hav av dansande människor. En upplevelse.

Kontakta familjen Ulander

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2014 Olof Ulander

Uppdaterad 20140506
20150111