Första sidan   Fören 2005
Familjealbum    
Föreningar    

Olof o Ulla-Britts hemsida


Teaterdagarna i Hallunda 2005
Så var det åter dags för de årliga teaterdagarna med förhoppning om nya intressanta föreläsningar och några glimtar av vart utvecklingen inom teatervärlden är på väg. Årets tema handlade om makt och mångkultur och lockade färre besökare än vanligt - vilket var ett misstag av dem som inte kom. Vi åkte buss vilket är lugnt, snabbt och billigt. Nedan en bild som visar en bil som just kört av vägen i det hala väglaget och fattat eld. Bilen kördes av en kvinna som dock klarade sig skapligt. Kamera Sony DSC V1, bilden tagen genom bussfönstret.

På vägen till Hallunda fick jag ännu ett mycket kul mail från Roffe, vilket fick mig att ta några bilder med telefonen och sända dessa som mail tillbaka. Telefonen Nokia 9500 ger bilder med TV-upplösning 640x480 pixlar, vilket är obetydligt mer än vad som visas på denna sida. Nedan Gamla stan från tunnelbanan, mer unikt än njutbart om man säger så.

Första seminariet ställde frågan vad svenskhet är för något. Föredragshållare var etnologiprofessor Arnstberg. Det är han som sitter mitt i telefonfotobilden nedan. En otroligt avspänd man. Inte en bild, inte ett papper, inget synligt stöd alls för sin framställning. Hans studier hade lett honom till följande slutsats av vad som utmärker dagens svensk.
- extremt framtidsorienterad eller nyhetsbejakande
- extremt individualistisk ( demokrati =individuell rellation till staten kontra klan/familjeorientering)
- saklig nästan vetenskaplia vad gäller språkets innehåll och hantering av tid.
Denna profilering startade omkring 1930.

En bild på en del av "torget" dit alla kommer i pauserna. Där finns också bar och en scen.
Ett annat intressant seminarium var ett med tre föredrag av Michael Azar, Edda Manga och Aleksander Motturi. De talade om kolonialism och rasim vilket var betydligt intressantare och mer tankeväckande än man kanske kunde tro. När blir de andra en del av oss? Målet flyttas ständigt därför att vi inte definierar vad vi är. Man talade mycket om modeller som visade på motsatser för att tydliggöra utveckling. Produktion av skillnader och diskrimineringsinstanser. Man kom också in på den degenererade nationalstaten, som ställs om så att det politiska systemet skapar mervärden - inte välfärd och lycka. Se deras hemsida www.bwanaclub.org. Läs också boken " Bortom vi och dom".
En del pjäser fick en att undra över vilken som var målgruppen. Nedan dansade 4 vitklädda figurer hela föreställningen med en lampa på huvudet.
Det var flera pjäser med unga aktörer, vilka ofta hade skrivit materialet själva, som var bra och intressanta som en möjlig spegel av tiden. Helheten var bra och intressant.
Vi bodde hos Birgitta, tack, vilket var mycket trevligt. Resorna med pendeltåg och tunnelbana krävde ca 2 tim i varje riktning vilket var ett studieobjekt i sig. Vi fick vara med om en tunnelbanestrejk.

Kontakta oss

Tillbaka till första sidan

Copyright © 2005 Olof Ulander

Uppdaterad 20051122